???????????????????????????????????????????????????????????????????????????
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΡ. ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51-ΓΡΑΦ. 213 Τ.Κ. 54622 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.- FAX: 2310 256260 E-MAIL:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
, www.okpe.gr
Θεσσαλονίκη, 23-04-2011
Αρ.Πρ.: 92
Προς: MME
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Τα 800 νέα ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα»
Μετά την πάροδο περίπου 7 μηνών από την έναρξη της λειτουργίας των 800 νέων ολοήμερων σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση-αποτίμηση του θεσμού. Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας (Ο.Κ.Π.Ε.) επικροτεί την εφαρμογή του θεσμού αυτού που έχει ως γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Η αναμόρφωση και η διεύρυνση των διδασκόμενων μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος για το δημοτικό σχολείο υπήρξε σταθερή και πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας στα πλαίσια των γενικότερων διεκδικήσεών μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη δημόσια εκπαίδευση. Η εισαγωγή των νέων μαθημάτων εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ενώ η διδασκαλία τους από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ανταποκρίνεται πλήρως στην παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων.
Aπό τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων αυτών με λύπη μας διαβάζουμε πρόωρες ανακοινώσεις συλλόγων δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις οποίες δεν επικροτούν τη λειτουργία των νέων αυτών ολοήμερων σχολείων, ζητώντας επιτακτικά την αναστολή ή ακόμη και την κατάργησή τους. Γιατί άραγε αυτή η σπουδή; Η άποψη που εκφράζουν, ότι δηλαδή «η πληθώρα των εκπαιδευτικών που μπαινοβγαίνει στα σχολεία αυτά εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία τους», μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί. Το δε επιχείρημα που χρησιμοποιούν αρκετοί εκπαιδευτικοί για μεγάλο αριθμό κενών στο πρόγραμμα και αναγκαστική παραμονή τους στο σχολείο έρχεται σε αντιπαράθεση με το θεσπισμένο από το νόμο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, το οποίο μπορεί με πολλούς τρόπους να αξιοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία της διδασκαλίας και την εν γένει βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σε αντίθεση με τις απόψεις που εκφράζουν κάποιοι σύλλογοι δασκάλων, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα νέα γνωστικά αντικείμενα διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι μαθητές ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις νέες εμπειρίες. Οι ΄΄παιγνιώδεις΄΄ δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των νέων αυτών γνωστικών αντικειμένων ενισχύουν την κοινωνικοποίηση των μαθητών και σε καμιά περίπτωση δεν τους επιβαρύνουν με επιπλέον φόρτο εργασίας για το σπίτι.
Βέβαια, οι διαφωνίες που εκφράζονται από πολλούς εξαιτίας του ελλιπούς, μη σωστού προγραμματισμού από την πλευρά του Υπουργείου για την επιτυχή εφαρμογή του νέου θεσμού, ο οποίος οδήγησε στην ύπαρξη κενών θέσεων ειδικοτήτων σε διάφορα δημοτικά σχολεία της χώρας μας μέχρι και σήμερα, θεωρούνται άκρως δικαιολογημένες. Το Υπουργείο οφείλει να καταγράψει αναλυτικά τις ανάγκες σε νέο διδακτικό προσωπικό και να προβεί σε μαζικούς διορισμούς κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012 για την κάλυψη όλων των απαιτήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένο που σε κάθε περίπτωση θα δώσει έναυσμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ξεδιπλώσει μία ελπιδοφόρα προοπτική προς την απρόσκοπτη παροχή ανώτερης ποιότητας διδασκαλίας και μάθησης. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι τη σχολική χρονιά 2012-2013 να λειτουργούν με βάση το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας μας, τότε σίγουρα γίνεται αντιληπτή η ανάγκη επίσπευσης όλων εκείνων των συντονισμένων κινήσεων, ενεργειών και δράσεων που απαιτούνται να γίνουν πράξη η παραπάνω εξαγγελία.
Σίγουρα, το σύγχρονο σχολείο που οραματιζόμαστε απέχει πολύ από το σχολείο του σήμερα, αλλά με συνεχή βελτίωση της υλικοτεχνικής υποστήριξης των σχολείων, με συνεχή ενημέρωση των Διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά. Το ζητούμενο είναι η παροχή υψηλού εκπαιδευτικού έργου με χαρούμενους μαθητές και ικανοποιημένους εκπαιδευτικούς.
Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ευελπιστεί ότι ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία και δε θα έχει την τύχη άλλων πιλοτικών προγραμμάτων υποκύπτοντας στην υποχρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.Last Updated (Thursday, 24 March 2011 20:51)