Ο καιρος
Who's Online
We have 15 guests online
Εργασιακα δικαιωματα Εκπαιδευτικων Π.Ε.
Μεταφραστης
Λεξικο νεοελληνικης
Αναζητηση στο google
Εφημερευοντα Φαρμακεια
Εφημερευοντα νοσοκομεια
Θεατρα με εκπτωση
Κρατικο Πιστοποιητικο Γλωσσομαθειας
Περισσοτερα Αρθρα .....


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Aργυρούπoλη, 18/1/2021

«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Αρ. Πρωτ.:120

Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη (2109922610/6945385686)


Βάνια Ξιφαρά: (2109913100/6944334752)

email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Νέο ν/σ Υπουργείου Παιδείας : Περισσότερα εμπόδια στην εισαγωγή

στα ΑΕΙ, ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας!

 • Όλες-οι στις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 21/1 στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

 • Εβδομάδα πολύμορφης δράσης και κινητοποιήσεων 18/1 – 22/1 ενάντια στο ν/σ της κυβέρνησης και για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία

 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας κηρύσσει 2 ώρη στάση εργασίας 11.30π.μ. –1.30 μ.μ. και 1.15μμ-3 μμ για τη συμμετοχή των συναδέλφων στη Συγκέντρωση.

Σε συνθήκες απαγόρευσης κάθε συλλογικής δράσης και υπό το καθεστώς άγριας καταστολής και τρομοκρατίας η κυβέρνηση της ΝΔ. χτυπάει ξανά, προκειμένου να ολοκληρώσει το καταστροφικό της σχέδιο για τη δημόσια εκπαίδευση. Αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών, ώστε να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη και την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες.

Στο ν/σ με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διακηρύσσει! Αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα μη προνομιούχα παιδιά να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.

Αναλυτικά το ν/σ:

 • Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών-τριών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο.  Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 20 χιλιάδες. Κατά συνέπεια θα οδηγήσει στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους.

 • Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει η/ο μαθήτρια-τής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (10% ΓΕΛ,  20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσες-οι υποψήφιες-οι δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις. Αυτή η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές-τριες από τμήματα που επιθυμούν και θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να «πιάσουν» από την πρώτη φάση.

 • Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθήτριες-τές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).

 • Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. Διαγράφονται έτσι από τις σχολές χιλιάδες νέες και νέοι που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έγκαιρα. Ταυτόχρονα κάνει λόγο για "φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται" τη στιγμή που όλες-οι γνωρίζουμε τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, ειδικά στη φοιτητική νεολαία. Πού θα βρεθούν ένσημα για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στην Ελλάδα της μαύρης κι αδήλωτης εργασίας; Προφανώς η κυβέρνηση γνωρίζει την απάντηση!

 • Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Όπως εμποδίσαμε να μπουν οι κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι και τώρα αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά!

Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, καθώς και κάθε ανάλογο σχεδιασμό (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.). Αντί να καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη λαίλαπα των μνημονίων και της επιδημίας, να ασχοληθεί με τα σοβαρά και τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές εξαιτίας τους. Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την κοινή δήλωση των 77 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δυναμώνουμε τον αγώνα μας.

Η οργή μας ξεχειλίζει. Με τα Πανεπιστήμια κλειστά έναν χρόνο τώρα, τα σχολεία σε καθεστώς ομηρίας κι ανασφάλειας η κυβέρνηση υπονομεύει την υγεία, τη μόρφωση και την εργασία μας πλήττοντας ταυτόχρονα όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας: γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθήτριες-ές και φοιτήτριες-ές! Βρίσκει κονδύλια για ειδικούς φρουρούς και για τη δημόσια Παιδεία προτείνει μόνο χορηγούς!

Διεκδικούμε:

 • Να μην κατατεθεί το σκανδαλώδες νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας στις σχολές.

 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές αίθουσες.

 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές-τριες. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στις/ στους εκπαιδευτικούς.

 • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

 • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

 • Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία το επόμενο διάστημα να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Να μπουν μπροστά μαζί με τις/ τους γονείς, μαθητές-τριες και φοιτητές-τριες, ώστε  να δυναμώσουν τον αγώνα για μόρφωση, υγεία, ζωή με δικαιώματα.

 • Προχωράμε σε εβδομάδα πολύμορφης δράσης και κινητοποιήσεων 18/1 – 22/1.  Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας!

Όλες-οι στο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια!
Για το Δ.Σ

Η Πρόεδροs Έγγραφο1 Η Γραμματέας

 

Χριστίνα  Αγγελονίδη                                                                           Ξιφαρά Βάνια