Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργυρούπολης – Αλίμου – Ελληνικού "Ο Θουκυδίδης" Home,Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου 8 ΜΑΡΤΗ— -ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

8 ΜΑΡΤΗ— -ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε                                                                    Αργυρούπολη, 4/3/2024

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ«ΟΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»              Aρ.Πρωτ.: 207
Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη                                                        Προς  τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη

(2109922610/6945385686)                ,

Νικολαΐδου Ειρήνη(2109610234/6976879362)      email: syllogos.pe.thoukididis@gmail.com                        

8 ΜΑΡΤΗ :  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη  στις αγωνίστριες της καθημερινής  ζωής. Στις εργαζόμενες , στις αυτοαπασχολούμενες  στις μισθωτές, στις επιστημόνισσες, στις αγρότισσες , στις φοιτήτριες , στις νέες μητέρες, στις συνταξιούχους,  στις μετανάστριες & πρόσφυγες.

Μια τέτοια μέρα οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων μας εμπνέουν για να παλαίψουμε αταλάντευτα τους σύγχρονους οικονομικοκοινωνικούς «δαίμονες» που εμποδίζουν την πραγματική ισοτιμία και  χειραφέτησή μας.

Πιστεύουμε ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να μας εξασφαλίσουν:Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίες, με ΣυλλογικέςΣυμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με κατοχυρωμένη κυριακάτικη αργία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας  και του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας. Σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή.

Όμως, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν γιγαντωθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Έτσι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ζουν κάθε χρόνο την εργασιακή περιπλάνηση, με τους όρους διαβίωσης να επιδεινώνονται σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, ενώ εξαιρούνται ακόμα και από το δικαίωμα της 9μηνης άδειας ανατροφής. Ταυτόχρονα υποχρεούνται οι νεοδιόριστοι-ες σε διετή παραμονή στον τόπο διορισμού, πολλές φορές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και την οικογένειά τους, με  κόστος  μετακινήσεων  δυσβάσταχτο, ενώ κρατούνται όμηροι με τη μονιμοποίησή τους να εξαρτάται από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

   Στο όνομα των “αντοχών της οικονομίας”, της λογικής του κόστους- οφέλους, το κράτος  αποποιείται των ευθυνών του για πραγματική προστασία της μητρότητας/ πατρότητας. Απαιτούμε πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών με επέκταση της 9μηνης άδειας ανατροφής και στους αναπληρωτές/τριες.

Στο όνομα “συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων” που προωθεί η ΕΕ,  εντείνεται η ανισοτιμία εξουθενώνοντας τις εργαζόμενες με νέες μορφές εκμετάλλευσης, όπως αυτές που επιβάλλονται από την ψηφιακή τεχνολογία, αφήνοντάς τες απροστάτευτες απέναντι στην εργοδοτική βία ή ακόμα και τη βία μέσα στην οικογένεια  ή τις διαπροσωπικές σχέσεις.

∆εν συμβιβαζόμαστε με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη γιγάντωση των κερδών των επιχειρηματιών του χώρου. ∆εν δεχόμαστε στο όνομα του «ατομικού δικαιωματισμού»  να χρησιμοποιούνται ευάλωτες, φτωχές γυναίκες ως παρένθετες μητέρες, και  να βαφτίζεται πρόοδος η ακραία αυτή εκμετάλλευση της γυναίκας και της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

∆εν παζαρεύουμε το δικαίωμα της νέας και του νέου στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για εξασφάλιση πτυχίων με αξία και όχι με βάση την τσέπη των γονιών τους. Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα της εμπορευματοποίησης της μόρφωσης των παιδιών μας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                                       ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ  ΕΙΡΗΝΗ

 

Related Post