Ο καιρος
Who's Online
We have 35 guests online
Εργασιακα δικαιωματα Εκπαιδευτικων Π.Ε.
Μεταφραστης
Λεξικο νεοελληνικης
Αναζητηση στο google
Εφημερευοντα Φαρμακεια
Εφημερευοντα νοσοκομεια
Θεατρα με εκπτωση
Κρατικο Πιστοποιητικο Γλωσσομαθειας
Περισσοτερα Αρθρα .....

Άρθρα Συναδέλφων

DVD και φωτοτυπίες αντί βιβλίων στα σχολεία

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

 

Σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011, υπογράφει η πρόεδρος του ΟΕΔΒ Σοφία Χαροκόπου τη σύμβαση με τις τρεις εταιρείες για την αγορά του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η εκτύπωση και των υπολοίπων σχολικών βιβλίων, ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η εκτύπωση του συνόλου των σχολικών βιβλίων - πέραν των 33 τίτλων που τυπώνονται με αποθέματα περσινού χαρτιού- θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , δεδομένου ότι υπολείπονται κάποιες τυπικές διαδικασίες όπως να μπει το χαρτί στις αποθήκες κλπ.

Επομένως, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε στιγμές μοναδικές τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές κι εκπαιδευτικοί καθώς το υπουργείο κι επισήμως με εγκύκλιο του ενημερώνει, ότι μέχρι να παραλάβουμε τα σχολικά βιβλία θα κάνουμε μάθημα με dvd και φωτοτυπίες.

Ειδικότερα το Υπ. ΠΔΒΜΘ με εγκύκλιο που έστειλε σήμερα το απόγευμα σε όλα τα σχολεία της χώρας ενημερώνει τους Διευθυντές ότι οι ίδιοι και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο (σ.σ. με φωτοτυπίες εφόσον υπάρχουν φωτοτυπικά), για τους ίδιους και τους μαθητές τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων,

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το Υπ. ΠΔΒΜΘ θα διανείμει σε όλους τους μαθητές DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα.

Δείτε την εγκύκλιο που απέστειλε το Υπ. ΠΔΒΜΘ

Γιατί φτάσαμε εδώ; Τι συνετέλεσε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το χάος;

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς είχαν αρχίσει να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το πρόβλημα που θα ανέκυπτε.

Ενώ η διαδικασία για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων άρχισε από τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω της απόρριψης του βασικού διαγωνισμού. Ευθύνη για το μπάχαλο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, η γραφειοκρατία και η ολιγωρία τριών υπουργείων, αλλά και του δικού μας του Υπ. ΠΔΒΜΘ

Τώρα πως εμπλέκεται το ελεγκτικό συνέδριο; Το ελεγκτικό συνέδριο εμπλέκεται άργησε να υπογράψει τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού, ενώ σημειώνεται ότι για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15, 000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι φτάνουμε στις αρχές Αυγούστου και δεν έχουν ακόμα οριστεί οι αρμόδιες επιτροπές του ΟΕΔΒ για τα σχολικά βιβλία και αντί η κα Υπουργός να «τραβήξει το αυτί» της προέδρου του ΟΕΔΒ κας Σοφίας Χαροκόπου, με δική της απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 253/8-8-2011, την αναβαθμίζει και την τοποθετεί Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβούλιου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (Ι.Τ.Υ.Ε), το οποίο αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του ΟΕΔΒ.

Δείτε το ΦΕΚ με το οποίο αναβαθμίζεται η κα Χαροκόπου

Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της κας Χαροκόπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του esos.gr έπαιξε το γεγονός ότι «θεωρείται στενή φίλη της Α. Διαμαντοπούλου.

Σχετικά, λοιπόν, γράφει το esos.gr:

«Η πρόεδρος του ΟΕΔΒ Σοφία Χαροκόπου που θεωρείται στενή φίλη της Α. Διαμαντοπούλου αναβαθμίστηκε θεσμικά , παρά το γεγονός ότι με ευθύνη της φέτος οι μαθητές θα πάρουν αντί για βιβλία φωτοτυπίες και DVD.

H κ. Χαροκόπου όχι μόνο δεν απομακρύνεται από τον ΟΕΔΒ , αλλά με απόφαση που υπέγραψε η υπ. Παιδείας , διορίζεται στη θέση Αντιπροέδρου του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ»

Οι περίφημες επιτροπές για τα σχολικά βιβλία συγκροτούνται τελικά στις 25 Αυγούστου!!! Ναι στις 25 Αυγούστου. Δεκαοχτώ μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για μάθημα. Με αυτό το δεδομένο, την καθυστέρηση της συγκρότησης της επιτροπής, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν έγκαιρα βιβλία στα σχολεία.

ΑΗ καθυστέρηση αυτή αποδεικνύεται από το 9ο θέμα της Πράξης 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ

Δείτε την Πράξη 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η εκτύπωση του συνόλου των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, μόνο τα μισά θα έχουν μόλις το 20% των βιβλίων ενώ στα υπόλοιπα δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι αποθήκες του υπουργείου είναι σχεδόν άδειες από χαρτί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες

• Στο Δημοτικό από τους 183 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 15

• Στο Γυμνάσιο από τους 178 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 5

• Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους βιβλίων έτοιμοι είναι μόνο οι 13

• Στην Τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόλις οι 26

Μ’ όλα αυτά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» έμεινε κενό περιεχομένου, αφού στην εκπαίδευση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε τα αυτονόητα. Τι άλλο να περιμένει κανείς;

Last Updated (Sunday, 04 September 2011 21:11)

 


Χαράλαμπος Κωνσταντίνου

Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Με αφορμή τις πρόσφατες συνενώσεις ή συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από το Υπ.ΠΔΒΜΘ και τις σχετικές απόψεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα, θα αναδείξω   συνοπτικά και αναπόφευκτα τους παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους που επιβάλλουν τον ευκταίο αριθμό μαθητών ανά τάξη-τμήμα.

Κυρίαρχος παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου για την πλειονότητα των παιδαγωγών είναι η διαμόρφωση εκπαιδευτικών συνθηκών, δηλ. διαδικασιών αγωγής, διδασκαλίας, μάθησης, κοινωνικοποίησης και αξιολόγησης, που προάγουν τη δημιουργία ολοκληρωμένης προσωπικότητας στο μαθητή και την ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύστημα. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών και συνυπολογίζοντας και τις εμπλεκόμενες παραμέτρους στην εκπαιδευτική λειτουργία σημαντικό ρόλο παίζει η αναλογία εκπαιδευτικού-μαθητών στη σχολική τάξη. Συγκεκριμένα, οι ακόλουθοι παιδαγωγικοί, διδακτικοί και κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν «οριοθετημένο» αριθμό μαθητών στην τάξη:

 

-        Σε μακρο-επίπεδο, οι αυξημένες κοινωνικές απαιτήσεις, η ραγδαία παραγωγή γνώσεων και η συχνότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση και αύξηση των προσόντων και της ετοιμότητας του μαθητή, δηλ. της ανάπτυξης και ενίσχυσης των γνωστικών, νοητικών, συναισθηματικών και κοινωνικών του ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως είναι η κριτική, αναλυτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη, η διερευνητική του ωριμότητα, η πληρότητα επικοινωνίας και πράξης κ.ο.κ.

-        Σε μικρο-επίπεδο, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες , τα ενδιαφέροντα και γενικά οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή στο σχολείο, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, επιβάλλεται η εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά συνολικά στη σχολική ζωή. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοεί αποφασιστικά την επίτευξη των μαθησιακών στόχων, τη διαμόρφωση κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος και παιδαγωγικής σχέσης, καθώς και την ενεργητική συμμετοχή του μαθητή στις σχολικές διαδικασίες.

-        Με το μικρότερο αριθμό μαθητών στην τάξη ευνοείται η παιδαγωγική λειτουργία της αξιολόγησης του μαθητή, δεδομένου ότι ο εκπαιδευτικός διευκολύνεται να παρατηρεί και να καταγράφει με συστηματικό τρόπο τη μαθησιακή και εκπαιδευτική πορεία του κάθε μαθητή, χρησιμοποιώντας τις νεότερες μεθόδους αξιολόγησης, όπως είναι το παιδαγωγικό ημερολόγιο, η περιγραφική αξιολόγηση, ο φάκελος του μαθητή κ.λπ. Με την έννοια αυτήν, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ελέγξει πιο αποτελεσματικά την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων και να προβεί στη λήψη των κατάλληλων ανατροφοδοτικών μέτρων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που του παρέχει για το σκοπό αυτόν η παιδαγωγική λειτουργία της αξιολόγησης.

-        Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ποσοστών απειθαρχίας, παραβατικότητας, συναισθηματικής διαταραχής και γενικά των προβλημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών, οφειλόμενη σε παράγοντες δυσλειτουργίας της οικογένειας, του σχολείου και ευρύτερα του κοινωνικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο πρέπει να επικεντρωθεί στον παιδαγωγικό του ρόλο, επιφορτιζόμενο και το ρόλο διαχείρισης ζητημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς, που απαιτεί συστηματική και εξατομικευμένη παιδαγωγική παρέμβαση και αποτελεσματικότητα από τον εκπαιδευτικό.

-        Η παρουσία των αλλοδαπών και ημεδαπών μαθητών με ετερογενείς μαθησιακές, γλωσσικές, πολιτισμικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες, απαιτεί εξατομικευμένες διδακτικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις, για να αυξηθούν οι πιθανότητες αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους από τον εκπαιδευτικό.

Εν κατακλείδι, οι παραπάνω λόγοι καθιστούν παιδαγωγικά αναγκαίο ένα μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη-τμήμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και η ευχέρεια στον εκπαιδευτικό να παρεμβαίνει εξατομικευμένα και, προπάντων, παιδαγωγικά και να παίρνει εκείνα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων του σχολείου, προς όφελος της προόδου και της ευημερίας τόσο του μαθητή όσο και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό συνεπάγεται ότι για τις τάξεις Α' και Β' Δημοτικού παιδαγωγικά ευκταίος αριθμός μαθητών ανά τάξη-τμήμα θεωρείται ο 15, για τις άλλες τάξεις Δημοτικού ο 20 και για το Γυμνάσιο και το Λύκειο ο αριθμός 25. Πρέπει να υπογραμμιστεί, όμως, ότι ταυτόχρονα η εκπαιδευτική πράξη διεξάγεται από έναν άρτια συγκροτημένο εκπαιδευτικό, με πλήρη συναίσθηση του υψηλού του ρόλου και σε ένα σχολείο που πληροί τις προϋποθέσεις ανταπόκρισης στην παιδαγωγική του αποστολή. Η επίκληση από ορισμένους ιθύνοντες της αυξημένης παρουσίας μαθητών στην τάξη (π.χ. 60 μαθητές) που ίσχυε κατά το παρελθόν είναι και επιστημονικά και μεθοδολογικά εσφαλμένη, διότι αναφέρεται σε διαφορετικές (π.χ. αυταρχικές) εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, διδακτικές, επιστημονικές, και κοινωνικές συνθήκες.

Last Updated (Wednesday, 23 March 2011 21:50)