ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.  Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΣΠΑ

Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, ξεκίνησε η επίσχεση εργασίας των αναπληρωτών ΕΣΠΑ που παραμένουν απλήρωτοι για 3 μήνες, με μαζική παρουσία των συναδέλφων στη διεύθυνση Δ΄ Αθήνας. Η παράσταση διαμαρτυρίας των αναπληρωτών στηρίχτηκε από τα Δ.Σ. των Συλλόγων Π.Ε. της Δ΄Αθήνας.

Σε συνάντηση που ακολούθησε, ο Δ/ντη της Δ΄ Διεύθυνσης κ. Χρυσούλης, τοποθετήθηκε πάνω στα ζητήματα που του τέθηκαν ως εξής:

1.       Οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ θα πληρωθούν άμεσα μόνο τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη.

2.       Από την πλευρά της Δ΄ Διεύθυνσης έχουν σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα για να γίνει η πληρωμή και των μηνών Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Εξαρτάται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας πότε θα γίνει η εκταμίευση.

3.       Εκτιμά ότι από τώρα και πέρα οι πληρωμές θα γίνονται κανονικά σε μηνιαία βάση εφ’ όσον έχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της γραφειοκρατικής δουλειάς που ήταν απαραίτητη και κατά την άποψή του κυρίως υπεύθυνη για την καθυστέρηση. Επίσης, όλοι θα παίρνουν αναλυτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι συνάδελφοι που δεν έχουν ακόμη υπογράψει σύμβαση καλούνται να υπογράψουν τις επόμενες μέρες.

4.       Θεώρησε το παρουσιολόγιο  απαραίτητο για την καταγραφή των ωρών εργασίας και δε συμφώνησε με το αίτημα για κατάργησή του.

5.       Αναγνώρισε ότι τα αιτήματα είναι δίκαια και ότι η επίσχεση εργασίας είναι μορφή απεργίας και δεν είναι σωστό να απασχολούνται παιδιά απεργών από άλλους συναδέλφους, εφ όσον μια απεργία πρέπει να φαίνεται στην κοινωνία.

6.       Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα κενά που υπάρχουν στα Ολοήμερα δήλωσε ότι ΔΕΝ είναι πλέον αισιόδοξος ότι αυτά θα καλυφθούν μέχρι τις γιορτές (γίνονται προσπάθειες για την κάλυψη δύο οργανικών κενών μουσικών που υπάρχουν ακόμη σε πρωινό ωράριο).

Από την πλευρά των Συλλόγων αλλά και των συναδέλφων που ήταν παρόντες, δηλώθηκε ότι, επειδή οι μέχρι στιγμής ενδείξεις αλλά και δηλωμένες  προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι η  εφαρμογή του Μνημονίου με περικοπές  και αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στην Παιδεία, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για  προοπτική άμεσης επίλυσης των προβλημάτων. Επίσης εκφράστηκαν αμφιβολίες κατά πόσον θα γίνεται  πράγματι η πληρωμή  σε μηνιαία βάση, επειδή εξαρτάται από το ρυθμό εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κατόπιν αυτών, οι συνάδελφοι προχώρησαν στην κατάθεση των αιτήσεων επίσχεσης εργασίας και  κατατέθηκαν 33 αιτήσεις επίσχεσης.

Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. χαιρετίζουμε τη μαζική, μαχητική και αποφασιστική παρουσία των συναδέλφων. Θεωρούμε απαράδεκτη την ύπαρξη μιας ακόμα ελαστικής εργασιακής σχέσης στην εκπαίδευση αυτής του αναπληρωτή που πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ. Η απόφαση του υπουργείου να προσλάβει πάνω από 5.500 αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου που δε θα αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), αναπληρωτές που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι πρωτοφανής χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο. Οι εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα εισβάλλουν γοργά και βίαια στην εκπαίδευση. Πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής  είναι οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ που δουλεύουν ήδη τρεις μήνες απλήρωτοι.  Το υπουργείο Παιδείας με την τακτική που ακολουθεί, επιχειρεί να σπάσει σε πολλά κομμάτια τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Χρέος μας είναι να αντισταθούμε.

Κι όμως, σε μια εποχή που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, ψαλιδίζει μισθούς και επιδόματα, καταργεί ασφαλιστικά δικαιώματα, ο αγώνας αποδεικνύεται ο μόνος νικηφόρος δρόμος. Χαιρετίζουμε τη μαζική και μαχητική κινητοποίησή των αναπληρωτών ΕΣΠΑ. Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα με επίσχεση εργασίας.

Στο δρόμο που χαράξαμε όλοι μαζί συνεχίζουμε και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Ενιαία συλλογική σύμβαση για όλους τους αναπληρωτές με βάση το καθεστώς εργασίας αναπληρωτών μέσω τακτικού προϋπολογισμού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Καμία υπογραφή παρουσιολογίου.
  • Ορισμό νέων οργανικών θέσεων και μόνιμους μαζικούς διορισμούς.
  • Καμία συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας.
  • Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων

Δηλώνουμε ότι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο είναι μέλη των Συλλόγων μας και δε θα επιτρέψουμε τον εκβιασμό και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Ανανεώνουμε το ραντεβού του συντονισμού των Συλλόγων της Δ΄ Διεύθυνσης, αμέσως  μετά τις γιορτές.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους διευθυντές να στηρίξουν τους συναδέλφους μας αναπληρωτές ΕΣΠΑ: να μην καλύπτουν τα κενά που προκύπτουν από την επίσχεση εργασίας, και να φροντίζουν για την αποχώρηση των παιδιών με αναμόρφωση προγράμματος. Να προχωρήσουν σε  ενημερώσεις γονέων κατά σχολείο και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται.

Συναδέλφισσες –συνάδελφοι

Στον καιρό του ΔΝΤ και της τρόικας, ο αγώνας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, είναι το χρέος το δικό μας, είναι ανάγκη για την κοινωνία, για τον κόσμο της εργασίας. Σ΄ αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε το παρόν όλοι και όλες. ΜΑΖΙ! Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ. ΘΑ  ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΓΙΑ ΤΑ ΔΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ