Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε όλοι το θεσμό του αναπληρωτή που πληρωνόταν με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάλυπτε άμεσες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Αυτός ο θεσμός δημιουργούσε, ούτως ή άλλως, ένα κακό προηγούμενο σε θεσμικό επίπεδο και πάντα στις διεκδικήσεις του κλάδου ήταν αίτημα η άμεση κατάργησή του.  Επειδή σε αυτή τη χώρα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού ο θεσμός συνεχίζει και από φέτος εισάγεται μια νέα κατηγορία: οι ΑΜΩ (Αναπληρωτές Μειωμένου Ωραρίου).

Στα πλαίσια μιας μεταρρύθμισης που οραματίζεται καθένας/καθεμιά που  αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το Νέο Σχολείο της Υπουργού χρειάζονταν άμεση στελέχωση χωρίς ωστόσο να διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση αφού η χώρα πτώχευσε. Έτσι μέσω του ευρωπαικού προγράμματος χρηματοδότησης ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) οι ΑΜΩ θα ήταν «μια κάποια λύσις».

Από τις αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς γνωρίσαμε όλοι τους νέους συναδέλφους που είναι ΑΜΩ δηλαδή ωρομίσθιοι με άλλη ονομασία. Δουλεύουν χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις ενώ υπάρχουν και κάποιοι που έχουν υπογράψει. Κανείς τους ωστόσο δεν έχει πληρωθεί. Και γνωρίζουμε όλοι ότι οτιδήποτε χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση διακόπτεται όταν χρειαστεί να στηριχθεί μόνο σε εθνικούς πόρους.

Σε ότι αφορά το εργασιακό τους καθεστώς, η κατάσταση είναι απαράδεκτη για τους ίδιους και αρκετά ανησυχητική για όλους εμάς.  Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στην λογική «ευτυχώς εμένα δεν με αφορά το πρόβλημα». Αν δεχόμαστε αναντίρρητα και άκριτα οποιαδήποτε αλλαγή στο επαγγελματικό μας καθεστώς, αυτό σημαίνει και τη μελλοντική του υποβάθμιση μέσω της κατάτμησής του και δημιουργίας «δασκάλων πολλών ταχυτήτων». Έτσι στο κοντινό μέλλον θα βιώσουμε και οι μόνιμοι μεγάλες αλλαγές που θα μας βρουν «εξαπίνης» όταν διακατεχόμαστε από μια λογική συνδικαλιστικού και επαγγελματικού ωχαδερφισμού.

Ο κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να έχει άποψη και αυτοπεποίθηση  για να  μπορεί να υπερασπίζεται να εργασιακά του δικαιώματα. Και οι ΑΜΩ και οι αναπληρωτές είναι συνάδελφοι που βρίσκονται μαζί μας στο ίδιο καράβι και δεν μπορεί να «πνίξουμε αυτούς πετώντας τους στη θάλασσα για να σωθούμε εμείς».

Η ΔΟΕ πρότεινε στους εν λόγω συναδέλφους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας  προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Όλοι εμείς πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα των συναδέλφων, των νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα στη εργασία.

Σας καλούμε λοιπόν την Πέμπτη 16-12-2010 σε μονόωρη διευκολυντική στάση εργασίας που κήρυξε το ΔΣ του συλλόγου μας (13:00-14:00 μμ)  για να είμαστε όλοι  μαζί, δίπλα τους όταν θα καταθέτουν ομαδικά τις επισχέσεις εργασίας στη Δ’ Διεύθυνση  Καλαμακίου 97 Άλιμος. και ώρα 13:30μμ

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΙΑ  ΕΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.