Ο καιρος
Who's Online
We have 16 guests online
Εργασιακα δικαιωματα Εκπαιδευτικων Π.Ε.
Μεταφραστης
Λεξικο νεοελληνικης
Αναζητηση στο google
Εφημερευοντα Φαρμακεια
Εφημερευοντα νοσοκομεια
Θεατρα με εκπτωση
Κρατικο Πιστοποιητικο Γλωσσομαθειας
Περισσοτερα Αρθρα .....

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θουκυδίδης

από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δημοσιευμένο Τετάρτη 6 Απρίλιος 2011
Εκτύπωση

ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ * ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

Ακριβότερα για δημ. υπαλλήλους τα δάνεια του Παρακαταθηκών

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Τέλος στα ευνοϊκά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δημοσίους υπαλλήλους βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με προσθήκη στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι ευνοϊκοί όροι χορήγησης δανείων ισχύουν για αιτήσεις που υποβάλλονται ή εγκρίνονται μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Είναι οι τελευταίες αιτήσεις που θα εγκριθούν με βάση τις παλιές διατάξεις.

Διευκρινίζεται δε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν θίγεται η ισχύς των όρων δανείων που συνομολογήθηκαν από το Ταμείο πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου».

Ισως και αυτόν το μήνα

Με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενδεχομένως και από αυτόν το μήνα, τα δάνεια θα δίνονται πλέον με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου κατά την απόσχισή του μεταφέρεται σε ανώνυμη εταιρεία και ολοκληρώνεται εντός 24μήνου, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2013.

Σε κάθε περίπτωση τα δάνεια που χορηγεί το Ταμείο προς τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, ολυμπιονίκες, πολύτεκνοι, κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και παραπληγικοί) είναι με πολύ καλύτερους όρους έναντι αυτών των ιδιωτικών τραπεζών.

Ο λήπτης του δανείου από το Παρακαταθηκών απολαμβάνει επιτόκιο 5,2-5,4% (μεταξύ 3,5% - 4% για ειδικές ομάδες) σταθερό για 35 χρόνια, όταν στην αγορά τα δάνεια σταθερού επιτοκίου δίνονται μέχρι 10 χρόνια και με επιτόκιο γύρω στο 6%.

Διασφάλιση εργασίας

Η διασφάλιση των όρων για τα παλαιά δάνεια είναι το ένα μέρος της συμφωνίας που έκλεισαν οι εργαζόμενοι του Ταμείου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της απάντησης για το έτερο αίτημά τους, που αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

«Εμείς ζητούμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι στον τομέα παρακαταθηκών του Ταμείου αν αποσχιστεί από την εμπορική του δραστηριότητα», επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Βασίλης Πέτσας, ο οποίος σήμερα αναμένει να πάρει την τελική απάντηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μέχρι τότε συνεχίζεται η κατάληψη του κτιρίου στην οδό Ακαδημίας, όπου στεγάζεται το Ταμείο.

Last Updated (Wednesday, 06 April 2011 18:53)

 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση αφού έλαβε υπόψη του ότι με τη συνεχιζόμενη διοχέτευση μέσω του τύπου, νέων σεναρίων για το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων με τα οποία αλληλοσυγκρούονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, αναιρώντας τόσο τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα θιγούν άλλο μισθοί και συντάξεις» όσο και παλαιότερες δηλώσεις Υπουργών ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές», είναι πλέον φανερό ότι προετοιμάζεται νέα άγρια επιδρομή στις αποδοχές των εργαζομένων τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Οι αναδιαρθρώσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που επιχειρούνται μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων υγειονομικών σχηματισμών και εκπαιδευτικών μονάδων, ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν ως μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του δικτύου υπηρεσιών και παροχών προς τους πολίτες. Η μείωση του προσωπικού μέσω των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων και το «πάγωμα» των προσλήψεων, καθώς και η υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών, υποβαθμίζουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και οδηγούν στην εμπορευματοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, τα νέα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση για νέες περικοπές δικαιωμάτων, με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, αλλά και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως γνώμονα τη διαρκή μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα αυτού του νεοφιλελεύθερου μοντέλου πολιτικής.

αποφάσισε

  • Τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη
  • Τη συμμετοχή της Δ.Ο.Ε. στη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 18:30.
  • Την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ (Διοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία) στις 14 και 15 Απριλίου.
  • Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακή μορφή μετά το Πάσχα.

Last Updated (Wednesday, 06 April 2011 18:41)

 
από ΕΘΝΟΣ
Δημοσιευμένο Τετάρτη 6 Απρίλιος 2011
Εκτύπωση

Συναγερμός για ταμεία-εφάπαξ

Απώλειες 700 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ φέρνουν οι μειώσεις μισθών. 300 εκατ. ευρώ το κόστος για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας. «Τορπίλη» οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Σήμα κινδύνου και για την αύξηση της εισφοροδιαφυγής

Βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μαζική έξοδος στη σύνταξη. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός και ήδη είναι σε εξέλιξη πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και τον περιορισμό της σπατάλης.

Το μεγαλύτερο τίμημα καλείται να σηκώσει το ΙΚΑ, που βλέπει τα έσοδα από τις εισφορές να περιορίζονται λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αναζητά επειγόντως ρευστό για το εφάπαξ βοήθημα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του Γ. Κουτρουμάνη προκύπτει πως οι κυριότερες πληγές των ασφαλιστικών ταμείων είναι τέσσερις:

1. Η αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και μαζί με τα επιδόματα το τίμημα φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

2. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που κατ' επέκταση περιορίζει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό πως η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6% φέτος οδηγεί σε απώλειες 700 εκατομμυρίων ευρώ για το ΙΚΑ. Κάθε μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει 115 εκατομμύρια λιγότερες εισφορές ετησίως.

3. Η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα ταμεία να χρειαστούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

4. Η ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η άρνηση μερίδας εργοδοτών να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές. Η «μαύρη εργασία» φτάνει σήμερα το 25% και στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί στο 12% την επόμενη τριετία.

Σημειώνεται πως ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές. Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι 36% στον ΟΑΕΕ, 33% στον ΟΓΑ και 26% με 27% στο ΙΚΑ. Τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ έχουν φτάσει τα 5,9 δισεκατομμύρια, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τα 3,9 δισεκατομμύρια και στα υπόλοιπα ταμεία φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο. Δηλαδή συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Δεν τίθεται θέμα περικοπής δεύτερων ή τρίτων παράλληλων συντάξεων, εφόσον ο δικαιούχος έχει καταβάλει εισφορές και τις δηλώνει στην εφορία, διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέτρα στήριξης με αξιοποίηση ακινήτων, «εργόσημο» και ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών

Η καθιέρωση του «εργόσημου» για όσους απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες, η ρύθμιση των χρεών με ευνοϊκούς όρους και η αξιοποίηση των ακινήτων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα στήριξης των Ταμείων. Στις προτεραιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη είναι:

  • Η καθιέρωση του «εργόσημου» μετά από ένα δίμηνο. Το «εργόσημο» θα αφορά πάνω από 250.000 άτομα που παρέχουν κατ΄οίκον υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οικιακοί βοηθοί) αλλά και τους αγρεργάτες (που ασχολούνται με τη συγκομιδή διαφόρων αγροτικών προϊόντων).
  • Η εφαρμογή μίας νέας ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία, που απευθύνεται σε 300.000 οφειλέτες. Για όσους εργοδότες υπαχθούν στη ρύθμιση αναστέλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (πλειστηριασμοί).
  • Η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Η αρχή γίνεται από το ΙΚΑ που θα προσλάβει σύμβουλο, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως σήμερα για να αξιοποιηθεί ένα ακίνητο χρειάζονται δύο χρόνια. Στόχος του υπουργείου είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Η πάταξη της σπατάλης στους κλάδους υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν φέτος 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των Ταμείων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Επέκταση της ρύθμισης για προστασία των νέων μητέρων

Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τη 18μηνη προστασία (μη απόλυση) των νέων μητέρων για το σύνολο των γυναικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ζητεί η ΓΣΕΕ. Γι' αυτό το θέμα η Συνομοσπονδία έστειλε χθες επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που έχει συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ.

Σημειώνεται πως με το ισχύον καθεστώς μία μητέρα δεν μπορεί να απολυθεί έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό. Μετά, όμως, την πρόβλεψη για χορήγηση 6μηνης άδειας (άνευ αποδοχών) για την ανατροφή του παιδιού (ενεργοποιείται μετά την περίοδο της λοχείας), προέκυψε η ανάγκη επέκτασης του χρόνου προστασίας της νέας μητέρας στους 18 μήνες.

Τώρα η ΓΣΕΕ ζητεί την επέκταση αυτής της ευνοϊκής διάταξης, η οποία καλύπτει μόνο όσες γυναίκες αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση. Στην επιστολή ζητεί χαρακτηριστικά «τη μη εξαίρεση σημαντικών κατηγοριών εργαζομένων, που χρήζουν ίσης προστασίας».

Ενδεικτικά γίνεται αναφορά στις νέες μητέρες που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ατομικές επιχειρήσεις και είναι σύζυγοι ή συγγενείς (πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγένειας), δεν έχουν λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ λόγω της μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης (200) κ.ά.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

38.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το εφάπαξ

Σε οικονομικό «αδιέξοδο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έφτασαν τις 38.000 οι αιτήσεις για το εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια, ενώ η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού φορέα έχει φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, λόγω της μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τον Μάρτιο καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 25% των αιτήσεων για εφάπαξ (έφτασαν τις 1.300) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν τώρα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο τριών σημείων για το Ταμείο Πρόνοιας, με στόχο να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Η ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας των 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στο Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τώρα θα μπορούν να καταβάλλουν τις απαιτούμενες εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης θα πάρουν και το εφάπαξ που τους αναλογεί.

  • Ο εσωτερικός δανεισμός του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα είναι περίπου 350 με 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.
  • Η έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα προβλήματα του Ταμείου δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, θα εξεταστεί σε επόμενη φάση το ενδεχόμενο επιβολής ειδικής εισφοράς από 2% έως 3% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και οι όποιες αποφάσεις θα συνδεθούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

  • Τις 38.000 έφτασαν οι αιτήσεις για εφάπαξ, που στοιβάζονται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια.
  • Τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
  • Κάθε μήνα τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΑΔΕΔΥ

Όλοι στο συλλαλητήριο

Τετάρτη 13 Απρίλη

Στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι τελευταίες  οικονομικές εξελίξεις αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής. Παρά τις βάρβαρες περικοπές δικαιωμάτων και εισοδημάτων, τα προβλήματα των ελλειμμάτων και του χρέους οξύνθηκαν, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και  η χώρα σε νέα αδιέξοδα.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. με το σύμφωνο για το ευρώ και το μηχανισμό στήριξης αποτελούν νέα ακραία νεοφιλελεύθερη επιλογή για την πορεία της Ευρώπης και δημιουργούν νέο αρνητικό περιβάλλον και για τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Η διαρκής λιτότητα, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους και η συνταγματοποίηση του χρέους γίνονται πλέον και θεσμικά βασικές πολιτικές της Ε.Ε. με στόχο νέα προνόμια στους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές.

Το πρόγραμμα, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και θα παρουσιάσει στις 15 Απρίλη αποτελεί νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Τα νέα 50 δις ευρώ, που προβλέπονται για τη μείωση του χρέους, θα προκύψουν μέσα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών και θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τα πρόσθετα μέτρα για το έλλειμμα, με τον παραπέρα περιορισμό των δαπανών, τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων  και η επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων, οδηγούν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση

Last Updated (Tuesday, 12 April 2011 18:21)

 

Last Updated (Wednesday, 30 March 2011 19:03)

 

04/04/2011


Με τη διοχέτευση μέσω του Τύπου, νέων σεναρίων για το μισθολόγιο στο Δημόσιο, η Κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται για ακόμη μία φορά, αναιρώντας τόσο τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα θιγούν άλλο μισθοί και συντάξεις» όσο και παλαιότερες δηλώσεις Υπουργών ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές». Είναι πλέον πασιφανές ότι προετοιμάζεται νέα άγρια επιδρομή στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Οι αναδιαρθρώσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που επιχειρούνται μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων υγειονομικών σχηματισμών και εκπαιδευτικών μονάδων, ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν ως μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του δικτύου υπηρεσιών και των παροχών προς τους πολίτες. Η μείωση του προσωπικού μέσω των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων και το «πάγωμα» των προσλήψεων, καθώς και η υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών, υποβαθμίζουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και οδηγούν στην εμπορευματοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, τα νέα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση και την Τρόικα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις νέες περικοπές δικαιωμάτων, με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, αλλά και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως γνώμονα τη διαρκή μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα αυτού του νεοφιλελεύθερου μοντέλου πολιτικής.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έπειτα από τη σημερινή σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου αποφάσισε:

  • Τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη
  • Την πραγματοποίηση, την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.
  • Την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και τους βασικούς τομείς του δημοσίου (Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Εκπαίδευση) στις 14 και 15 Απριλίου.
  • Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακή μορφή μετά το Πάσχα.

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Συνάδελφοι,

Σας στέλνουμε το τελικό κείμενο της ομάδας εργασίας για τα κριτήρια μεταθέσεων - αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. και σας παρακαλούμε αφού συνεδριάσετε να στείλετε τις παρατηρήσεις σας το αργότερο μέχρι 8/4/2011 προκειμένου να διαμορφώσουμε την τελική πρόταση της Ομοσπονδίας.

Last Updated (Saturday, 02 April 2011 06:50)

 

 

 

Last Updated (Thursday, 14 April 2011 08:00)

 

Κυρία Υπουργέ,

Απαντώντας στην από 30-3-2011 πρόσκλησή σας για ορισμό εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στην επιτροπή για επεξεργασία πρότασης για τη νέα φιλοσοφία λειτουργίας του θεσμού της Μετεκπαίδευσης και των Διδασκαλείων σας γνωρίζουμε τα εξής:

  • Ορίζουμε ως τακτικό εκπρόσωπο της ΔΟΕ, τον πρόεδρο του Ι.Π.Ε.Μ./Δ.Ο.Ε., καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Εμβαλωτή Αναστάσιο, με αναπληρωτή του το Γενικό Γραμματέα του Ι.Π.Ε.Μ./Δ.Ο.Ε. κ. Γεωργόπουλο Σωτήριο.
  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για άλλη μια φορά σας καλεί, ανεξάρτητα από τις εργασίες της επιτροπής, να προχωρήσετε στη συνέχιση της λειτουργίας της Μετεκπαίδευσης, με τη σημερινή της μορφή και να προβείτε άμεσα στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την εισαγωγή και φοίτηση εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
  • Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, αντί να επενδύσουμε στην εκπαίδευση να την αποδυναμώσουμε καταργώντας θεσμούς με μακρόχρονη προσφορά στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Πάγια θέση του κλάδου μας είναι η επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού μέσα από το θεσμό της Μετεκπαίδευσης και άλλες επιμορφωτικές δράσεις. Για το σκοπό αυτό έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και θα καταθέσουν οι εκπρόσωποί μας στην αρμόδια επιτροπή

Last Updated (Saturday, 02 April 2011 06:47)

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξεκίνησε η έρευνα του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ, για τα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, με την αποστολή ερωτηματολογίων και στα 801 σχολεία που εφαρμόζουν το πρόγραμμα.

Στην έρευνα καλούνται ν' απαντήσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα όλοι οι εκπαιδευτικοί που τη φετινή χρονιά εργάζονται στα συγκεκριμένα σχολεία. Θυμίζουμε ότι για τη διεξαγωγή έρευνας στα σχολεία Ε.Α.Ε.Π. υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου (ΙΠΕΜ/ΔΟΕ).

Σας καλούμε να βοηθήσετε στη διεξαγωγή της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας θα ισχυροποιήσουν την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του κλάδου. Επίσης, όπως ήδη γνωρίζετε το θέμα των Σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξης της 80ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε. προκειμένου να ληφθεί απόφαση συνεκτιμώντας και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει σε ημερίδα - διημερίδα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Για ότι νεότερο θα ενημερωθείτε έγκαιρα

Last Updated (Saturday, 02 April 2011 06:43)