Ο καιρος
Who's Online
We have 22 guests online
Εργασιακα δικαιωματα Εκπαιδευτικων Π.Ε.
Μεταφραστης
Λεξικο νεοελληνικης
Αναζητηση στο google
Εφημερευοντα Φαρμακεια
Εφημερευοντα νοσοκομεια
Θεατρα με εκπτωση
Κρατικο Πιστοποιητικο Γλωσσομαθειας
Περισσοτερα Αρθρα .....

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θουκυδίδης

04/04/2011


Με τη διοχέτευση μέσω του Τύπου, νέων σεναρίων για το μισθολόγιο στο Δημόσιο, η Κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται για ακόμη μία φορά, αναιρώντας τόσο τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα θιγούν άλλο μισθοί και συντάξεις» όσο και παλαιότερες δηλώσεις Υπουργών ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές». Είναι πλέον πασιφανές ότι προετοιμάζεται νέα άγρια επιδρομή στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Οι αναδιαρθρώσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που επιχειρούνται μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων υγειονομικών σχηματισμών και εκπαιδευτικών μονάδων, ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν ως μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του δικτύου υπηρεσιών και των παροχών προς τους πολίτες. Η μείωση του προσωπικού μέσω των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων και το «πάγωμα» των προσλήψεων, καθώς και η υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών, υποβαθμίζουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και οδηγούν στην εμπορευματοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, τα νέα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση και την Τρόικα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις νέες περικοπές δικαιωμάτων, με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, αλλά και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως γνώμονα τη διαρκή μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα αυτού του νεοφιλελεύθερου μοντέλου πολιτικής.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έπειτα από τη σημερινή σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου αποφάσισε:

 • Τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη
 • Την πραγματοποίηση, την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.
 • Την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και τους βασικούς τομείς του δημοσίου (Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Εκπαίδευση) στις 14 και 15 Απριλίου.
 • Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακή μορφή μετά το Πάσχα.

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Συνάδελφοι,

Σας στέλνουμε το τελικό κείμενο της ομάδας εργασίας για τα κριτήρια μεταθέσεων - αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. και σας παρακαλούμε αφού συνεδριάσετε να στείλετε τις παρατηρήσεις σας το αργότερο μέχρι 8/4/2011 προκειμένου να διαμορφώσουμε την τελική πρόταση της Ομοσπονδίας.

Last Updated (Saturday, 02 April 2011 06:50)

 

 

 

Last Updated (Thursday, 14 April 2011 08:00)

 

Κυρία Υπουργέ,

Απαντώντας στην από 30-3-2011 πρόσκλησή σας για ορισμό εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στην επιτροπή για επεξεργασία πρότασης για τη νέα φιλοσοφία λειτουργίας του θεσμού της Μετεκπαίδευσης και των Διδασκαλείων σας γνωρίζουμε τα εξής:

 • Ορίζουμε ως τακτικό εκπρόσωπο της ΔΟΕ, τον πρόεδρο του Ι.Π.Ε.Μ./Δ.Ο.Ε., καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Εμβαλωτή Αναστάσιο, με αναπληρωτή του το Γενικό Γραμματέα του Ι.Π.Ε.Μ./Δ.Ο.Ε. κ. Γεωργόπουλο Σωτήριο.
 • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για άλλη μια φορά σας καλεί, ανεξάρτητα από τις εργασίες της επιτροπής, να προχωρήσετε στη συνέχιση της λειτουργίας της Μετεκπαίδευσης, με τη σημερινή της μορφή και να προβείτε άμεσα στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την εισαγωγή και φοίτηση εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
 • Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, αντί να επενδύσουμε στην εκπαίδευση να την αποδυναμώσουμε καταργώντας θεσμούς με μακρόχρονη προσφορά στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Πάγια θέση του κλάδου μας είναι η επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού μέσα από το θεσμό της Μετεκπαίδευσης και άλλες επιμορφωτικές δράσεις. Για το σκοπό αυτό έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και θα καταθέσουν οι εκπρόσωποί μας στην αρμόδια επιτροπή

Last Updated (Saturday, 02 April 2011 06:47)

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξεκίνησε η έρευνα του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ, για τα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, με την αποστολή ερωτηματολογίων και στα 801 σχολεία που εφαρμόζουν το πρόγραμμα.

Στην έρευνα καλούνται ν' απαντήσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα όλοι οι εκπαιδευτικοί που τη φετινή χρονιά εργάζονται στα συγκεκριμένα σχολεία. Θυμίζουμε ότι για τη διεξαγωγή έρευνας στα σχολεία Ε.Α.Ε.Π. υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου (ΙΠΕΜ/ΔΟΕ).

Σας καλούμε να βοηθήσετε στη διεξαγωγή της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας θα ισχυροποιήσουν την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του κλάδου. Επίσης, όπως ήδη γνωρίζετε το θέμα των Σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξης της 80ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε. προκειμένου να ληφθεί απόφαση συνεκτιμώντας και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει σε ημερίδα - διημερίδα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Για ότι νεότερο θα ενημερωθείτε έγκαιρα

Last Updated (Saturday, 02 April 2011 06:43)

 

Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Ημερομηνία: 30 Μαρτίου 2011


Θέμα: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ_300311

1. Σας αποστέλλω την πρόταση για το «Νέο Λύκειο» που θα καταθέσω αύριο στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ και περιμένω τις προτάσεις σας μέχρι τις 20 Απριλίου.

2.       Την 1η Δεκεμβρίου του 2010 σας έστειλα το πρώτο κείμενο εργασίας με τις βασικές αρχές της πρότασής μας για την αναδιάρθρωση των περιφερειακών δομών της διοίκησης της εκπαίδευσης. Σήμερα σας αποστέλλω την τελική μας πρόταση, η οποία προέκυψε με την ευρύτερη συνεργασία με τα περιφερειακά στελέχη της διοίκησης, και θα δοθεί άμεσα σε ανοιχτή διαβούλευση. Περιμένω τις προτάσεις σας επί του κειμένου, που σας επισυνάπτεται, μέχρι τις 14 Απριλίου.

3. Επειδή, βασική προτεραιότητα για την υλοποίηση των πολιτικών του Νέου Σχολείου είναι η αναβάθμιση και υποστήριξη του ρόλου του εκπαιδευτικού, θα προχωρήσουμε στην επεξεργασία πρότασης για τη νέα φιλοσοφία - λειτουργία του θεσμού « Μετεκπαίδευσης - Διδασκαλείων». Για το σκοπό αυτό θα συγκροτήσουμε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση της νέας πρότασης. Παρακαλώ να ορίσετε ένα εκπρόσωπο  των επιστημονικών ινστιτούτων των ομοσπονδιών σας που θα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Η Υπουργός

Αννα Διαμαντοπούλου

«Aναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών διοίκησης της εκπαίδευσης» (κείμενο διαβούλευσης)

Aναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών διοίκησης της εκπαίδευσης(διάγραμμα)

Last Updated (Friday, 01 April 2011 10:07)

 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αφορμή Δελτίο Τύπου της «αυτοαποκαλούμενης» «Ομοσπονδίας Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» που κοινοποιήθηκε στα σχολεία, λειτουργώντας παραπλανητικά και απεργοσπαστικά, βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας ανακοινώνει τα εξής:

Η κήρυξη της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 30 του Μάρτη 2011 μαζί με την ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ και άλλους κλάδους εργαζομένων εξαγγέλθηκε, με αιτήματα αιχμής:

 • Όχι στο Νέο Σχολείο, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμούς σχολείων, την κατάργηση των Διδασκαλείων, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
 • Όχι στο νέο μισθολόγιο λαιμητόμο και τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.
 • Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δικαιούχους.
 • Να πληρωθούν τώρα οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ.
 • Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΤΩΡΑ.

Είναι κατανοητό πως το δελτίο τύπου της παραπάνω οργάνωσης έχει άλλη στόχευση και καλούμε τα μέλη μας να αγνοήσουν  τέτοιες προκλητικές ενέργειες που επιδιώκουν να φέρουν σύγχυση στον Κλάδο μας.

Last Updated (Tuesday, 29 March 2011 21:13)

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του στις 21/3/2011 και  αφού έλαβε υπόψη του την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί από κυβέρνηση-Ε.Ε.-Τρόικα ενάντια στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, μορφωτικών και οικονομικών δικαιωμάτων τους αποφάσισε:

την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 30 του Μάρτη 2011 μαζί με την ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ και άλλους κλάδους εργαζομένων, με αιτήματα αιχμής:

 • Όχι στο Νέο Σχολείο, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμούς σχολείων, την κατάργηση των Διδασκαλείων, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
 • Όχι στο νέο μισθολόγιο λαιμητόμο και τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.
 • Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δικαιούχους.
 • Να πληρωθούν τώρα οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ.
 • Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΤΩΡΑ.

Όλοι στο συλλαλητήριο στην Αθήνα,

στα Προπύλαια, ώρα 12:30

Last Updated (Tuesday, 29 March 2011 21:13)

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ουσιαστική κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εκπαιδευτικών.

Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι δέχονται τη χειρότερη επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, έρχεται ένα ακόμη χτύπημα αυτή τη φορά στο ευαίσθητο αγαθό της δημόσιας υγείας και περίθαλψης.

Τα βιβλιάρια υγείας των Δημοσίων Υπαλλήλων, δε γίνονται δεκτά ούτε από τους γιατρούς ούτε από τους φαρμακοποιούς, στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα, τα φαρμακεία αδυνατούν να χορηγήσουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών των λογαριασμών τους από τον Ο.Π.Α.Δ. Για τον ίδιο λόγο οι γιατροί ανακοινώνουν ότι δεν καλύπτουν πλέον μια σειρά ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε επιπλέον οικονομική αιμορραγία παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν ανελλιπώς τις σχετικές κρατήσεις κάθε μήνα.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορούμε να την ανεχτούμε άλλο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας.

Απαιτούμε άμεσα οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του Ο.Π.Α.Δ.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση  σε ένα ζήτημα που αφορά τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων αλλά και των οικογενειών τους.

 

Από τη Δ.Ο.Ε.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΡ. ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51-ΓΡΑΦ. 213  Τ.Κ. 54622 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.- FAX: 2310 256260  E-MAIL: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , www.okpe.gr


Θεσσαλονίκη, 23-04-2011
Αρ.Πρ.: 92
Προς: MME                                                                                      

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Θέμα: «Τα 800 νέα ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα»

 

Μετά την πάροδο περίπου 7 μηνών από την έναρξη της λειτουργίας των 800 νέων ολοήμερων σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών μπορεί  να γίνει μια πρώτη εκτίμηση-αποτίμηση του θεσμού. Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας (Ο.Κ.Π.Ε.) επικροτεί την εφαρμογή του θεσμού αυτού που έχει ως γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Η αναμόρφωση και η διεύρυνση των διδασκόμενων μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος για το δημοτικό σχολείο υπήρξε σταθερή και πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας στα πλαίσια των γενικότερων διεκδικήσεών μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη δημόσια εκπαίδευση. Η εισαγωγή των νέων μαθημάτων εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ενώ η διδασκαλία τους από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ανταποκρίνεται πλήρως στην παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων.

Aπό τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων αυτών με λύπη μας διαβάζουμε πρόωρες ανακοινώσεις συλλόγων δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις οποίες δεν επικροτούν τη λειτουργία των νέων αυτών ολοήμερων σχολείων, ζητώντας επιτακτικά την αναστολή ή ακόμη και την κατάργησή τους. Γιατί άραγε αυτή η σπουδή; Η άποψη που εκφράζουν, ότι δηλαδή «η πληθώρα των εκπαιδευτικών που μπαινοβγαίνει στα σχολεία αυτά εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία τους», μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί. Το δε επιχείρημα που χρησιμοποιούν αρκετοί εκπαιδευτικοί για μεγάλο αριθμό κενών στο πρόγραμμα  και αναγκαστική παραμονή τους στο σχολείο έρχεται σε αντιπαράθεση με το θεσπισμένο από το νόμο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, το οποίο μπορεί με πολλούς τρόπους να αξιοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία της διδασκαλίας και την εν γένει βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε αντίθεση με τις απόψεις που εκφράζουν κάποιοι σύλλογοι δασκάλων, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα νέα γνωστικά αντικείμενα διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι μαθητές ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις νέες εμπειρίες. Οι ΄΄παιγνιώδεις΄΄ δραστηριότητες  που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των νέων αυτών γνωστικών αντικειμένων ενισχύουν την κοινωνικοποίηση των μαθητών και σε καμιά περίπτωση δεν τους επιβαρύνουν με επιπλέον φόρτο εργασίας για το σπίτι.

Βέβαια, οι διαφωνίες που εκφράζονται από πολλούς εξαιτίας του ελλιπούς, μη σωστού προγραμματισμού από την πλευρά του Υπουργείου για την επιτυχή εφαρμογή του νέου θεσμού, ο οποίος οδήγησε στην ύπαρξη κενών θέσεων ειδικοτήτων σε διάφορα δημοτικά σχολεία της χώρας μας μέχρι και σήμερα, θεωρούνται άκρως δικαιολογημένες. Το Υπουργείο οφείλει να καταγράψει αναλυτικά τις ανάγκες σε νέο διδακτικό προσωπικό και να προβεί σε μαζικούς διορισμούς κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012 για την κάλυψη όλων των απαιτήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένο που σε κάθε περίπτωση θα δώσει έναυσμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ξεδιπλώσει μία ελπιδοφόρα προοπτική προς την απρόσκοπτη παροχή ανώτερης ποιότητας διδασκαλίας και μάθησης. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι τη σχολική χρονιά 2012-2013 να λειτουργούν με βάση το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας μας, τότε σίγουρα γίνεται αντιληπτή η ανάγκη επίσπευσης όλων εκείνων των συντονισμένων κινήσεων, ενεργειών και δράσεων που απαιτούνται να γίνουν πράξη η παραπάνω εξαγγελία.

Σίγουρα, το σύγχρονο σχολείο που οραματιζόμαστε απέχει πολύ από το σχολείο του σήμερα, αλλά με συνεχή βελτίωση της υλικοτεχνικής υποστήριξης των σχολείων, με συνεχή ενημέρωση των Διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά. Το ζητούμενο είναι η παροχή υψηλού εκπαιδευτικού έργου με χαρούμενους μαθητές και ικανοποιημένους εκπαιδευτικούς.

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ευελπιστεί ότι ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία και δε θα έχει την τύχη άλλων πιλοτικών προγραμμάτων  υποκύπτοντας στην υποχρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Last Updated (Thursday, 24 March 2011 20:51)