| ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΛΙΜΟΥ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»
|
Αργυρούπολη, 20/1/2026
Αρ. Πρωτ.: 385
Προς τα Μέλη του Συλλόγου |
Για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω καιρικών φαινόμενων
Επανειλημμένα το ΔΣ του ΣΕΠΕ «Ο Θουκιδίδης» έχουμε τοποθετηθεί για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης. και το κλείσιμο σχολικών μονάδων από την Περιφέρεια ή το ΥΠΑΙΘΑ. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται δια πάσαν νόσο…προκειμένου να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τη διακοπή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η τακτική του Υπουργείου και των ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕνα ενημερώνουν με ένα email την προηγούμενη ημέρα το βράδυ εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες ότι την επόμενη ημέρα θα γίνει τηλεκπαίδευση αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Είναι προκλητικό να καλούνται οι συνάδελφοι/-ισσες να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι/ες αλλά και οι οικογένειες των μαθητών/τριών πλήτονται από τα ίδια καιρικά φαινόμενα και πολλοί-ές έχουν κι αυτοί-ές μικρά παιδιά –μαθητές σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης
Είναι επίσης υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΥΠΑΙΘΑ για απώλεια διδακτικών ωρών εξαιτίας της κακοκαιρίας, τη στιγμή που εξακολουθεί να μην καλύπτει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Είναι προφανές πρόκειται απλά για τηλε-απασχόληση που ικανοποιεί τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης.
Σε περίοδο κακοκαιρίας είναι επίσης προφανές ότι οι συνάδελφοι/-ισσες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων δεν μπορούν να το κάνουν αφού η πρόσβαση προς τα σχολεία μπορεί να είναι δύσκολη ή επικίνδυνη.
Επισημαίνουμε ότι με βάση και την κείμενη νομοθεσία: Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς αυτό δεν αποτελεί χώρο εργασίας, ούτε να χρησιμοποιούν προσωπικά τεχνολογικά μέσα για εργασία από το σπίτι.
Η ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε συνθήκες που κατά τη γνώμη των αρχών καθιστούν επικίνδυνη τη μετάβαση στις σχολικές μονάδες. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά τρικ και να ασχοληθεί σοβαρά ώστε να αποκτήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, σύγχρονες υποδομές και επαρκές μόνιμο προσωπικό.
Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να οργανώνουν από το σπίτι τους, με ίδια μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.
Τονίζουμε, επίσης, για μια ακόμη φορά ότι εκκρεμεί η πλήρης συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΝΙΑ ΞΙΦΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ
