ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΛΙΜΟΥ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»
|
Αργυρούπολη, 18/5/2025
Αρ. Πρωτ.: 314
Προς τα Μέλη του Συλλόγου |
Για τις εξετάσεις του «ελληνικού διαγωνισμού τύπου PISA» τη χρονιά 2024-2025. Αντιστεκόμαστε συλλογικά στην κατηγοριοποίηση των σχολείων μας. Ακυρώνουμεστην πράξη τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια!
ΤΟ ΔΣ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις 22/5 από 1 έως 4 ώρες,ανάλογα με τις ανάγκες των συναδέλφων-ισσών.Στάση εργασίας έχει κηρύξει και η ΔΟΕ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Γονείς των Μαθητών-τριών μας,
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (48879/ΓΔ4/2025), ορίζονται και φέτος 304 Δημοτικά Σχολεία και314 Γυμνάσια, στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στις 22 Μαΐου, στη ΣΤ΄ Δημοτικού και στη Γ΄ Γυμνασίου.
Στον Σύλλογό μας έχουν οριστεί τα 1ο ΔΣ Αργυρούπολης και το 5ο ΔΣ Αλίμου. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται για 4η συνεχόμενη χρονιά, παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητ(ρι)ών που αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.Στο διάστημα αυτό κανένα συμπέρασμα δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε έχουν αξιοποιηθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων με κάποιον τρόπο, ούτε υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στα σχολεία. Το ακριβώς αντίθετο!
Τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων παραμένουν, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται:
1.Μαθήτριες-έςκαι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια.
2.Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα (χαρτί Α4, καθαριστικά, χαρτί υγείας, κ.λ.π.) γίνονται ακόμα πιο έντονες, με αποτέλεσμα να βαραίνουν γονείς και εκπαιδευτικούς.
3.Κλείνουν σχολεία, συμπτύσσονται τμήματα, εκκρεμούν χιλιάδες κενά, δεν διδάσκονται ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μέχρι και τα μέσα της χρονιάς,αφήνοντας όλο και περισσότερο ακάλυπτες τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών.
4.Ταυτόχρονα δεν τοποθετούνται οι παράλληλες στηρίξεις που απαιτούνται σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ.
- Έλλειψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού (εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό, νοσηλεύτριες, καθαρίστριες).
5.Απαρχαιωμένα Βιβλία και προγράμματα σπουδών.
Είναι ξεκάθαρο ότι στις στοχεύσεις του υπουργείου δεν έχει προτεραιότητα η δωρεάν, σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση, αλλά η περαιτέρω υποβάθμιση και διάλυσή της προς όφελος των ιδιωτών.
Στο πνεύμα αυτό κινείται και η πραγματική στόχευση των εξετάσεων Pisa που οργανώνεται από τον υπερεθνικό οργανισμό ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Όπου εφαρμόστηκαν,οδήγησαν σε συγχωνεύσειςκαι κλείσιμο σχολικών μονάδων μέσα από τη διαδρομή της κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών-τριών. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο ακολουθείται κι εδώ με τα Ωνάσεια, τα Πειραματικά, τα Πρότυπα σχολείακαιτο «εθνικό απολυτήριο».
Τι είδους εξετάσεις είναι αυτές αλήθεια;
Η δίωρη εξέταση σε Γλώσσα, Μαθηματικά με ποσοτικούς δείκτες και κοινά θέματα για όλη τη χώρα, αδιαφορεί σκόπιμα για τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού (μαθησιακές δυσκολίες και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες/ιδιαιτερότητες, οικονομική και κοινωνική κατάσταση), προσθέτει επιπλέον άγχος στις οικογένειες και μεταθέτει την ευθύνη για την ποιότητα της εκπαίδευσης από το κράτος σε γονείς και εκπαιδευτικούς, μετατρέποντάς την από κοινωνικό αγαθό σε ατομική υπόθεση.
Σε συνδυασμό με την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης(διώξεις, πειθαρχικά) του εκπαιδευτικού κόσμου που τολμά να λέει δημόσια την αλήθεια και να αγωνίζεται για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά ,το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οι εξετάσεις Pisa δεν είναι παρά ένα εργαλείο νομιμοποίησης της διάλυσης της δημόσιας παιδείας ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν…
Σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι διαγωνισμοί όχι μόνο δεν περιορίστηκαν οι ταξικές ανισότητες, αλλά αντίθετα διευρύνθηκαν και βέβαια η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων υποβαθμίστηκε (π.χ Γαλλία, Αγγλία, Αμερική κ.λπ.).
Εμείς δε θα σταματήσουμε να λέμε:
Το σχολείο πρέπει να μορφώνει ολόπλευρα όλες-ουςτις/τους μαθήτριες-τές, να τις/τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, να τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν όσες/οι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να σταματήσει την «ελληνική PISA”.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καταδικάζει την πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ και με συλλογικό και συντονισμένο τρόπο καλεί τους συναδέλφους-ισσες να ακυρώσουν στην πράξη πανελλαδικά την εφαρμογή της «ελληνικής PISA» με πανελλαδική στάση εργασίας κατά τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας «ο Θουκυδίδης» κηρύσσει κι αυτό στάση εργασίας 1 ως 4 ώρες τη μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού της PISA, στις 22/5 και καλύπτει όλους τους συναδέλφους-ισσες που εμπλέκονται.
Με το παρόν κείμενο ενημερώνουμε τους γονείς και τους καλούμε να αποτρέψουμε μαζί τονδιαγωνισμό της PISA. Επισημαίνουμε δε ότι και οι γονείς έχουν δικαίωμα να μη συναινέσουν στη συμμετοχή των παιδιών τους στον διαγωνισμό.
Παλεύουμε αταλάντευτα, για ένα σχολείο της γνώσης, της μόρφωσης και της ολόπλευρης διαπαιδαγώγησης του νέου ανθρώπου και όχι της τυποποίησης και του ανταγωνισμού.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ