ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΛΙΜΟΥ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»
|
Αργυρούπολη, 14/5/2025
Αρ. Πρωτ.: 313
Προς τα Μέλη του Συλλόγου |
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΔΑΣΥ
Με όμορφα λόγια το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα «παροχής υποστήριξης» εντός του σχολικού περιβάλλοντος και να αποκρύψει τα όσα βιώνουν, εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές στα ΚΕΔΑΣΥ και στα σχολεία όλης της χώρας. Tην άθλια δηλ. Κατάσταση,στην οποία έχει περιέλθει η Ειδική Αγωγή από τη πολιτική υποβάθμισης που ακολουθούν ευλαβικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και στην οποία έρχεται να βάλει το λιθαράκι της και η τωρινή. Προσπαθούν να αποκρύψουν τα χρόνια και γνωστά προβλήματα των Κέντρων, τα οποία λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ψυχομετρικά, λογοθεραπευτικά κ.α. εργαλεία αξιολόγησης κ.α.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοινώσεις τους κρούουν εδώ και καιρό, τον κώδωνα στο Υπουργείο, για τις τεράστιες ουρές αναμονής (έως και 2 χρόνια) των γονιών για τον καθορισμό όλων εκείνων των εξατομικευμένων προτάσεων ψυχοσυναισθηματικής , λογοθεραπευτικής, εργοθεραπευτικής πρόληψης και παρέμβασης στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών τους, με σοβαρές συνέπειες στη μετέπειτα πορεία τους και στην εξέλιξη και ωρίμανσή τους. Για την ασφάλεια εργαζομένων ,παιδιών και γονιών , που δουλεύουν και αξιολογούνται σε κτήρια που οι ίδιοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες, αδυνατώντας να επιτελέσουν το έργο τους , με προβληματικές εγκαταστάσεις , πλήρη απουσία μέσων και υποδομών διευκόλυνσης προσέλευσης ατόμων με αναπηρία , πλήρη απουσία σχεδίου, μέσων εξόδου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, έλλειψη χώρων αποθήκευσης, χώρων συγγραφής εκθέσεων, διενέξεις διεπιστημονικών ομάδων κ.α.
Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού, προσωπικού, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις αποτελείται συντριπτικά από αναπληρωτές-τριες, που προσλαμβάνονται σε φάσεις εντείνοντας δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση του τεράστιου όγκου αιτημάτων αξιολόγησης, στην ομαλή συνεργασία των διεπιστημονικών ομάδων με ειδικότητες (π.χ. Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι) που χρειάζεται να συμμετέχουν σε πολλές περιπτώσεις σε έως και 3 διαφορετικές διεπιστημονικές ομάδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να καλύψουν τα κενά σε διοικητικό προσωπικό, καθώς και σε ομάδες παρέμβασης στα ίδια τα σχολεία. Προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους με έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επίκαιρων ψυχομετρικών και άλλων εργαλείων , υλικοτεχνικού εξοπλισμού (λειτουργικών υπολογιστών, φωτοτυπικών ακόμα και χαρτιών και στυλό) , για τα οποία είναι υπεύθυνη περιφέρεια, η οποία αναθέτει σε ιδιώτες την συντήρηση και υποστήριξη τους, εμποδίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις την απρόσκοπτη αξιοποίηση τους.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας απαντά στους εργαζόμενους αυτούς (όταν φυσικά δεν τους στέλνει σε πειθαρχικά επειδή αναδεικνύουν αυτές τις ελλείψεις ή αντιστέκονται στη κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση) καλώντας τους να γίνουν «λάστιχο» μεταξύ ΚΕΔΑΣΥ και σχολείων πραγματοποιώντας αξιολογήσεις και επιδόσεις γνωματεύσεων μέσα σε αυτά μαζί με τις ήδη ελλιπείς και «αποστεωμένες»Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης. Τους καλεί να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να καλύπτουν τις αποστάσεις προς τα σχολεία που σε αρκετούς νομούς είναι τεράστιες, όπως τους καλεί μέχρι τώρα για τον απαραίτητο εξοπλισμό τους στα ΚΕΔΑΣΥ.
Ποιοι κερδίζουν όμως από όλο αυτό; Το αποδεικνύουν περίτρανα τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που εξαναγκάζουν τους γονείς στη προσπάθεια τους να υποστηρίξουν το παιδί τους (μιας και η ατομική ευθύνη είναι πολύ στα «πάνω της τελευταία»), να στραφούν στους επιχειρηματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής, προσθέτοντας άλλο ένα δυσβάσταχτο «χαράτσι» στο ήδη πενιχρότατο εισόδημά τους.
Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι ορέξεις του Υπουργείου για νέους κόφτες στη στήριξη των παιδιών με αναπηρία ή / και μαθησιακές δυσκολίες, μέσω του συνολικού ελέγχου των γνωματεύσεων που θα αναρτώνται στη Ψηφιακή Πλατφόρμα που ανακοίνωσε.
Οι εργαζόμενοι (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ/ΕΒΠ) στα ΚΕΔΑΣΥ , στα σχολεία, στην ειδική αγωγή απαντούν : Μέσα από τα σωματεία μας, να διατρανώσουμε το ΩΣ ΕΔΩ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα :
- Άμεση στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ με μόνιμους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά., ώστε να ανταποκρίνονται στην ομαλή λειτουργία των διεπιστημονικών ομάδων και στις ανάγκες των μαθητών για αξιολόγηση και υποστήριξη χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις.
- Άμεση (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) εξεύρεση και δημιουργία νέων, πλήρως και κατάλληλα διαμορφωμένων και εξοπλισμένων κτηρίων, στα οποία θα έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στα οποία θα στεγάζονται τα ΚΕΔΑΣΥ.
- Μόνιμοι Διορισμοί και κατάργηση της ετήσιας εναλλαγής προσωπικού προκειμένου να δημιουργούνται σταθερές σχέσεις υποστήριξης με μαθητές και οικογένειες.
- Εξασφάλιση κατάλληλου και πλήρους υλικοτεχνικού εξοπλισμού απευθείας από το κράτος και χωρίς αναθέσεις σε ιδιώτες.
- Άμεση δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους ΕΕΠ και εκπαιδευτικούς σε όλα τα σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης και παρέμβασης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑÏΔΟΥ